بررسي خواص ضد HIV و ضد باکتريايي هشت نوع عسل ايراني
بيان مسئله: عسل یک فراورده طبیعی با ارزش غذایی بالا است که نقش مهمی در سلامت انسان دارد. خواص عسل می توانند با توجه به نوع گیاهی که شهد و عسل از آن به دست می آید متفاوت باشند.
هدف پژوهش: بررسی و مقایسه خاصیت ضد HIV و ضد باکتریایی عسل تهیه شده از هشت نوع گیاه ایرانی مختلف
روش و چگونگی انجام پژوهش: این مطالعه به روش تجربی و در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. عسل های آویشن، کنار، نارنج، جعغری، گون، مرکبات، بابونه و سیاه دانه از مراکز جهاد کشاورزی مازندران و فارس و مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان تهیه شدند.
پس از نمونه گیری از 5 نفر اهدا کننده سالم و جداسازی سلول های تک هسته ای خون محیطی با استفاده از فایکول، اثر غلظتهای مختلف عسل )5 ،10 ،50 و 100میکروگرم بر میلی لیتر( بر روی همانندسازی ویروس نقص ایمنی انسان و تکثیر سلول های تک هسته ای خون محیطی انسان به ترتیب با روش کیت الایزای P 24 و سنجش MTT مورد ارزیابی قرار گرفت. هم چنین بررسی خاصیت ضد باکتریایی عسل با غلظت 1 میلی گرم بر میلی لیتر بر روی باکتری های گرم مثبت استرپتوکوکوس پایوژنز، استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس، باسیلوس سوبتیلیس و باکتری گرم منفی پروتئوس میرابلیس به روش دیسک دیفیوژن انجام شد.
یافته ها و نتيجه گيری: نمونه های عسل کنار، مرکبات، جعفری، بابونه، نارنج و سیاهدانه به ترتیب، باعث افزایش معنادار سلولهای تک هسته ای خون محیطی انسان شدند. تمامی نمونه های عسل توانستند بیش از 50 درصد از همانند سازی ویروس جلوگیری کنند که بهترین نتیجه مربوط به عسل های کنار و جعفری بود. با توجه به نتایج به بدست آمده، در بین نمونه ها عسل های کنار و جعفری بیشترین خاصیت ضدHIV و عسل های آویشن شیرازی و بابونه بالاترین خاصیت ضد باکتریایی بر روی باکتری های نامبرده را دارا هستند در نتیجه می توان گفت نوع گیاهی که عسل از آن تهیه می شود در ایجاد خواص آن موثر است.
با وب سایت سلامت و درمان همراه شوید تا در مورد بررسي خواص ضد HIV و ضد باکتريايی عسل ايرانی بیشتر بخوانیم.
نویسندگان: ماندانا بهبهانی و محدثه مقدم