هلیکوباکتر پیلوری چیست؟
نوعی باکتری است که میتواند باعث ایجاد عفونت در معده و اثنی عشر شود. این باکتری میتواند باعث ایجاد مشکلات و بیماریهای گوارشی مانند زخم معده، عفونت معده، ورم معده و در موارد شدید حتی سرطان معده شود. این بیماری علائمی مانند درد و سوزش معده، نفخ، تهوع و استفراغ دارد.
چکیده
زمینه و هدف:
میلیون ها نفر در سال دچار بیماری پپتیک می شوند. این بیماری گستره ای از ازوفاژیت, گاستریت, دئودنیت تا زخم معده و دوازدهه را در بر می گیرد. میکروب گرم منفی هلیکوباکترپیلوری در سبب شناسی این بیماری به ویژه در زخم های دوازدهه و معده دخالت دارد. هدف درمان, ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری است که این هدف با به کار بردن رژیم درمانی چند دارویی به دست می آید. درمان چند دارویی موجب ایجاد عوارض, هزینه و مقاومت دارویی بالایی (به ویژه نسبت به مترونیدازول) می شود. پیشنهاد رژیم های درمانی که با حفظ کارآیی دارای عوارض, هزینه و مقاومت دارویی کمتری باشند, از اولویت های درمان این بیماری است. در این پژوهش عسل جایگزین مترونیدازول در درمان چهار دارویی شده است و میزان موثر بودن آن بررسی شده است.
روش بررسی:
یک بررسی از نوع مطالعه های مداخله ای طراحی شد. این بررسی مرحله دوم از بررسی های مداخله ای بر روی انسان است که برای اندازه گیری میزان موثر بودن یا effectiveness یک مداخله به کار می رود. حجم نمونه شامل 15 کودک مبتلا به عفونت هلیکوباکترپیلوری بود که تشخیص آنها توسط بافت شناسی تایید شده بود. رژیم درمانی شامل امپرازول, آموکسی سیلین, بیسموت و عسل بود. 3-4 هفته پس از درمان بیماران از نظر میزان ریشه کنی باکتری با انجام بیوپسی یا تست اوره آز تنفسی مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها:
بیماران شامل 9 پسر و 6 دختر بودند. میانگین سنی آنها 9.4 سال بود. در 12 بیمار از 15 بیمار مورد بررسی (%80) ریشه کنی هلیکوباکترپیلوری دیده شد و در 3 بیمار (%20) شواهد ریشه کنی دیده نشد.
نتیجه گیری:
رژیم درمانی دارای عسل از نظر میزان ریشه کنی میکروب هلیکوباکترپیلوری شبیه رژیم های چهار دارویی متداول می باشد. در رژیم های متداول چهار دارویی پاسخ به درمان از 70-90 درصد متغیر است.