تاثیر عسل و روغن زیتون در درمان زخم پای دیابتی
با توجه به گسترش روزافزون دیابت در جامعه، برخی از عوارض ناخوشایند این بیماری مانند زخم پای دیابتی نیز روندی افزایشی به خود گرفتهاند. ۲۵ درصد از بیماران مبتلا به دیابت در معرض دچار شدن به زخم پا هستند. این زخمها به دلیل مزمن بودن و بهبود دیرهنگام، تأثیر قابلملاحظهای بر کیفیت زندگی و سلامتی بیماران دیابتی دارند.
زخم پا یکی از عوارض شایع دیابت است که به علت باز شدن بافت پوست و نمایان شدن لایههای زیرین ایجاد میشود. زخم پای دیابتی اغلب در انگشت شست پا پدیدار میشود و گاهی ناحیه زخم را تا استخوان تحت تأثیر قرار میدهد.
نویسندگان
درمان زخم یکی از موارد نگران کننده در بیماران دیابتی است. آقای 55 ساله ای دارای سابقه دیابت نوع 2 با زخمی در ناحیه ساق پا که به علت تصادف دو ماه قبل ایجاد شده به کلینیک دیابت مراجعه کرد. زخم در این مدت
با پودر پنی سیلین و شستشوی روزانه با بتادین تحت درمان قرار گرفته ولی هیچ گونه بهبودی حاصل نشده بود.هدف: در هنگام مراجعه بیمار دارای زخمی در ناحیه ساق پا به ابعاد 2×2 و عمق 2 سانتی متر بود. بعد از مراجعه
استفاده روزانه از پودر پنی سیلین و شستشو با بتادین قطع شد و بعد از رد عفونت استخوان, درمان به صورت پانسمان روزانه با مخلوطی از عسل حرارت دیده و روغن زیتون شروع شد.
روش بررسی: به بیمار توصیه شد که در ابتدا زخم را به طور کامل با سرم شستشو داده و سپس مخلوط را روی یک گاز استریل به ابعاد 4×4 گذاشته و روی محل زخم قرار دهد و پانسمان هر 24 ساعت تعویض شود.
نتایج: بعد از گذشت 5 روز از شروع درمان، بافت گرانولاسیون(در مرحله گرانولاسیون پایه اساس بافت پرکننده زخم شکل یافته باتشکیل کلاژن، الاستین مویرگهای خونی جدید، بافت همبند گرانوله قرمز رنگ در فضای خالی داخل
زخم تشکیل می گردد. هدف درمانی در زخم های دارای بافت گرانوله ،حفظ رطوبت، گرمی، پیشگیری از عفونت است ) در زخم ایجاد شد و زخم در طول یک ماه کاملا بهبود یافت.نتیجه گیری: بیمار به مدت دو هفته بعد از قطع
درمان پیگیری شد و هیچ گونه برگشتی مشاهده نشد.